Szolnok megyében elhullott macskánál igazolt madárinfluenza fertőzést a Nébih

Megosztás

Más országokhoz hasonlóan Magyarországon is kimutatták emlősállatból a magas patogenitású madárinfluenza vírusát – egy Jász-Nagykun-Szolnok megyében elpusztult  házimacskánál azonosították a kórokozót.

Az emberi fertőződés kockázata továbbra is elhanyagolható, ezt a honlapján írta meg május 31-én a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Azt feltételezik, a fertőződés vadmadárral való közvetlen vagy közvetett érintkezés útján történhetett

A magas patogenitású madárinfluenza vírus H5N1 altípusa lett kimutatva a Nébih szakemberei által az elhullott házimacskából. Az állattal együtt tartok állatok egyelőre tünetmentesek, de vizsgálták őket.

„Az emlősállatokban megállapított magas patogenitású madárinfluenza nem von maga után olyan szigorú járványügyi intézkedéseket, mint a baromfik esetében igazolt fertőzés” – írják.

Magyarországon más emlősállatból nem mutatták ki a betegséget. A kórokozót emlősállatoknál Európa-szerte csak elszórtan azonosították, nagy kiterjedésű megbetegedés kizárólag baromfifajokban jellemző.

Kép: Elanco

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek